Ondernemend Alkmaar partner EPNH zet bedrijven in het zonnetje

Ondernemers in bedrijvenverzamelgebouw Wezelkoog Alkmaar slaan hun slag.

Zonne-leasen = geld besparen zonder te investeren. Dat blijkt voor steeds meer klanten van het Energie Platform Noord-Holland. Keer op keer wordt aangetoond dat de besparingen op de energierekening voldoende zijn om de leasekosten te betalen en er maandelijks geld overblijft. Niet alleen voor vrijstaande gebouwen, ook in bedrijvenverzamelgebouwen levert zonne-leasen geld op. EPNH – dat voortkomt uit een aantal ondernemersverenigingen uit de regio’s Alkmaar en West-Friesland – laat zonder winstoogmerk ondernemers kosten besparen zonder dat zij zelf hoeven te investeren.

Daarom in deze nieuwsbrief verhalen van en over ondernemers die ervaren dat zonne-leasen dé manier is om te snijden in de kosten én tegelijkertijd te verduurzamen.

Neem de recente opleveringen van drie zonnestroominstallaties aan de Wezelkoog in Alkmaar. Eigenaar/ondernemer Rick Cronen van glashandel de Kroon wilde overschakelen op zonnepanelen. Daarvoor moest hij een behoorlijk bedrag aan eigen middelen investeren. Geld dat hij eigenlijk liever in zijn zaak wilde houden.

Toen viel Rick zijn blik op een groot nieuwsverhaal over EPNH in het Noordhollands Dagblad. Hij las dat hij kon overgaan op zonnestroom en tegelijk geld in zijn bedrijf kon houden. EPNH-directeur Gerard Fit: “Rick had al een uitstekende offerte van Sun Projects liggen voor levering van de zonnestroominstallatie. Wij zijn met deze partij gaan praten en hebben de verplichtingen overgenomen. Dat betekent voor de klant dat hij de installatie kan leasen in plaats van kopen. Hij houdt zijn financiële middelen in de zaak en profiteert meteen van de besparingen op de energienota. Aan het einde van de leaseperiode van tien jaar wordt de installatie zijn eigendom. Dit is gewoon hoe wij werken, we passen ons aan aan wat mogelijk is en de wensen van de klant. Ook als bedrijven liever kopen dan leasen en daarbij onafhankelijke en deskundige hulp willen, kan dat.”

Het verhaal wordt nog mooier
Rick Cronen stelt Gerard Fit voor om ook even met de buren te gaan praten in het bedrijvenverzamelgebouw. Om een lang verhaal kort te houden: buren Maatschap Wezelkoog en timmerbedrijf Taveerne besluiten direct aan te haken en ook  via EPNH over te schakelen op zonnestroom. En dat leverde extra inkoopvoordeel op. De drie installaties zijn inmiddels opgeleverd door Sun Projects: in totaal  93 zonnepanelen, goed voor een gezamenlijke jaaropbrengst van  ruim 25.000 kWh

Fa. Van Twisk bespaart honderden euro’s per maand en zet de bloemen buiten 
Nog een succesverhaal.

Klaas van Twisk runt in Oterleek een bijzondere onderneming: een bouwbedrijf/annex bloementeeltbedrijf. Timmeren en bloemen telen, geen alledaagse combinatie: “Van oorsprong had mijn vader een akkerbouw- en groenteteeltbedrijf. Te klein om te kunnen overleven, dus overdag werk ik in de bouw en in de avond tussen de bloemen.”

Achter de woonboerderij ligt een bedrijfshal met een energieslurpende koelcel. “Omdat EPNH ons de mogelijkheid bood om zonnestroom te leasen, werd het voor ons haalbaar om 77 zonnepanelen op de loods te laten installeren. Dat werk is nu af. Dit scheelt ons honderden euro’s per maand. We salderen de stroom die we teveel opwekken en kunnen dat in de winter gebruiken als de zon minder vaak schijnt. Bewust hebben we gekozen voor hoogwaardige zonnepanelen om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek. Daarmee geniet ik ook nog eens een belastingvoordeel.”

Over 10 jaar loopt de leaseperiode af en zijn de panelen eigendom van de Firma Van Twisk.

Technische specificaties Van Twisk
Totaal: 77 zonnepanelen met 330Wp panelen, totale verwachte jaaropbrengst ruim 25.000 kWh

Wilt ook de zon voor niets laten opgaan? Meer informatie over EPNH vindt u op de website www.epnh.nl en onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/energieplatformNH/

Directeur Gerard Fit is graag bereid u van meer informatie te voorzien, tel: 06 – 51 54 49 63.